Нови дати за фестивала FUNCITY+

Фестивалът FUNCITY + ще се проведе от 29 септември до 2 октомври 2016 г. като част от програмата на регата SCF Black Sea Tall Ships. За най-нетърпеливите обаче, като част от FUNCITY+, Фестивалът на цветовете ще има представление още на 15 септември.

В рамките на фестивала, събитията от програмата ще се провеждат както на територията на Морската гара, така и в различни младежки зони. Целта е те да бъдат популяризирани като ключови локации за програмата на Варна – Европейска младежка столица 2017 г. Това е част от генералната политика за развитие на младежкия сектор и младежките организации в града. Подробности за програмата ще бъдат съобщени следващите дни.

Първоначалната идея предвиждаше FUNCITY+ да се проведе изцяло в периода 15-18 септември. Промяната в датите се наложи, защото по същото време на територията на Морска гара Варна продуцентската компания „Ню Бояна филм“ще снима голяма холивудска продукция.

„Като граждани на Варна, за нас е важно да насърчаваме инициативи, които стимулират инвестиционния климат в града. Тъй като по логистични и технически причини нямаше как двете събития да се проведат паралелно, ние направихме промени в датите на фестивала. Съчетаването на програмата ни с тази на регатата SCF Tall Ships ще даде добавена стойност на нашите фенове“, коментира Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“.

Младежкия фестивал FUNCITY + ще се проведе за първа година. Неговата поява се наложи след като стана ясно, че досегашния младежки фестивал FUNCITY няма да се състои. Причината е, че организаторите и създатели на фестивала са трайно разочаровани от политиката на Община Варна и отказаха финансирането, вижте защо? От сдружение „Варна – европейска младежка столица“ обаче успяха да реагират бързо и да сформират нов младежки фестивал с цел града да не бъде лишен от подобно събитие. Отново основен партньор е община Варна. Целта на FUNCITY+ е идентифициране и дългосрочно развитие на талантите на младите хора чрез стимулиране на младежката инициатива. Чрез фестивала място за изява ежегодно намират десетки млади артисти, художници и спортисти.

Регата SCF Black Sea Tall Ships се организира от международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Международното състезание е популярно и престижно, тъй като за участие в него се впускат ветроходни кораби от всички краища на света, а екипажите предизвикват изключителен интерес сред жителите на пристанищата-домакини. Тази година престоят на флотилията във Варна ще продължи от 01-ви до 04-ти октомври 2016 г.
 

Коментирай: