Във Варна ще обявят новата Европейска младежка столица

Варна ще бъде домакин на церемонията за обявяване на носителя на титлата Европейска младежка столица (ЕМС) 2019 г. Събитието, което се организира съвместно от Община Варна и Европейския младежки форум, ще се проведе на 16 ноември. То е част от програмата на Генералната асамблея на Европейския младежки форум (ЕМФ). В рамките на събитието ще се проведе обществен дебат на тема „Ценностите на хилядолетието”, тенцово-музикална програма с участието на световните шампиони по бийтбокс Skiller и Pe4enkata, варнеските рапъри от „Ума и дума” и танцьорите от „Connection Crew”. Събитието ще се проведе в зала „Конгресна” в „Двореца на клутурата и спорта”. Очакват се да присъстват много гости от страните кандидати. Пълна програма можете да намерите тук.

За титлата ЕМС 2019 г. се борят Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция), Нови Сад (Сърбия), Перуджа (Италия) и Дери Страбан (Северна Ирландия).

Европейската младежка столица е ежегодна инициатива, която съществува от 2009 г. и нейн организатор е Европейския младежки форум. Целта на ЕМС е да стимулира развитието на подкрепяща за младите хора среда и да подпомогне пълноценното им участие в изграждането на политики и взимането на решения на местно и национално ниво.

Варна ще бъде Европейска младежка столица за 2017 г. Основният фокус на кандидатурата, с която градът спечели отличието, е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации.

„Титлата е признание че Варна е град, който е посветил своите усилия за подкрепа на младите хора. За нас е чест и отговорност да бъдем нейни носители през 2017 г.“, коментира Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“.
 

Коментирай: